Followers

Friday, December 17, 2010

Pan Fried Pau ;-)

 Hari ni sepanjang hari hujan....dari pagi sampai ler kemlm...time sejuk2 gini ler perut pon kejap2 lapor...so Nanny pon mencuba recipe baru yang Nanny dapat dari sebuah rancangan masakn di tv.....first time Nanny buat kuih pau nih dan first time jugak ler buat pau yang digoreng.......disbbkan first time so Nanny buat 6 ketul jerk  (sebenarnyer takut x jadik hehehe )....Alhamdulillah pau yang dibuat menjadi...anak Nanny pon suker mkn


pau yang tgh digoreng

masukkan air.....sepatutnyer letak tepung skit

dh x sabar biler tgk pau nih kembang

pan-fried pau sedia utk dimkn

 PAN-FRIED PAU
---------------------------
Bahan2 A :
1 cwn tepung gandum
1 st lemak sayur
1 st yis / ragi
1/2 st baking powder
1 sb gula
secubit garam
air

Campurkan ke semua bahan2 di atas di dlm satu bekas dan uli sehingga menjadi doh. Biarkan sekejap selama 20 minit atau sehingga doh mengembang .

Bahan2 B (Inti):
Daging / Ayam cincang

Bawang besar - potong dadu
Bawang putih - dicincang halus
Sesame oil
halia
daun bwg (spring onion)
garam
gula
Kiub ayam 'Knor'
Msg ( x pyh letak kalo x suker )
Gaulkan kesemua bahan2 B di dlm mangkuk. Ketepikan

Utk menggoreng :
1 sb minyak msk
1/2 cwn air
1/2 sb tepung gandum


Cara2nya :
Bahagikan doh yang telah siap diuli td...masukkan inti pau ke dlm doh dan bentukkan mengikut kretiviti anda...setelah selesai rehatkan pau lebih kurang 15 minit.....panaskan minyak dlm 'frying pan'....masukkan pau dan goreng sehingga bahagian bwh pau berwarna perang...campurkan tepung gandum ke dlm air dan masukkan ke dlm 'frying pan'.....tutup frying pan dan kukus pau dgn api sederhana selama 20 minit atau sehingga air yg dimasukkan td telah kering.

SeLaMat MeNcUbA

3 comments:

  1. betol2.... asyik ujan je..n asyik lapau je..hahaha! nati nk try la buat pau cam die.:)

    ReplyDelete
  2. fisha - try jgn x try....sedap tau pau nih

    ReplyDelete
  3. heeheh , semoga tahun baru lebih bae dr taun lepas

    ReplyDelete